Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Jak jsme kvůli chybě nechali Miloše Zemana podruhé podepsat jeho prezidentský slib

Pořádnou ostudou začalo před deseti lety úřadování prezidenta Miloše Zemana, který při své inauguraci podepsal prezidentský slib, do jehož textu se vloudila do očí bijící chyba. Na celou věc by se možná vůbec nepřišlo, nebýt jednoho krátkého článku, který jsem jako první publikoval hned po skončení inaugurace na dnes již neexistujícím zpravodajském webu. Věci se tehdy daly do pohybu obrovskou rychlostí.

A jak to celé vzniklo? Bezprostředně po inauguraci mi zavolal plzeňský politik a teď již bývalý poslanec za KSČM Jiří Valenta. Byl pořádně naštvaný. Při pozorném sledování televizního přenosu mu totiž neunikla chyba v textu prezidentského slibu. „Zemanův prezidentský projev byl velice dobrý. Obávám se však, že jeho slib, který potvrdil písemně, by neměl platit, neboť je v jeho textu chyba. A tento text musí být vždy bezchybný. Myslel jsem si, že špatně vidím. Ale jak mám ve zvyku v politice a ve školství dost často kontrolovat, co kdo píše, tak mi to hned praštilo do očí,“ konstatoval tenkrát Jiří Valenta. Jako důkaz měl k dispozici i vyfotografovaný text slibu z televizního přenosu s vyznačenou chybou.

Správné znění části textu slibu prezidenta zní: „Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.“ Ve verzi, kterou tehdy podepsal Miloš Zeman, ale bylo místo slova „nejlepšího,“ pouze výraz „nejlepší.“ Krátce po našem rozhovoru s Jiřím Valentou vznikl stručný článek, ve kterém jsme na kuriózní chybu upozornili. Text byl na webu Region pod lupou, jenž se zabýval regionální politickou v Plzeňském kraji a který jsem tenkrát vedl.

O překlepu v nesmírně důležitém dokumentu, kterým slib prezidenta bezesporu je, jsme informovali dvě minuty po poledni. Bezprostředně poté, jsme na chybu upozornili kolegy z celostátních tištěných i elektronických médií a televizí, aby zpráva z našeho malého lokálního webu nezapadla. V té době totiž ještě o chybě nikdo nevěděl. Zhruba o 45 minut déle se začala informace šířit lavinovitě napříč médii. A hradní partě okolo Miloše Zemana muselo být v ten okamžik hodně stydno a hodně horko.

Během krátké chvíle se připravil nový a opravený text slibu, který prezident Miloš Zeman ještě téhož dne odpoledne podepsal po společném obědě s ústavními činiteli. U druhého podpisu slibu byli přítomni předsedové obou parlamentních komor, premiér a předseda Ústavního soudu, jak potvrdila kancelář Poslanecké sněmovny. Chyběly u toho ale televizní kamery. Zajímavostí je i fakt, že v deníku Právo byl pod článkem, který informoval o nevydařeném podpisu prezidentského slibu, uveden jako spoluator redaktor Jiří Ovčáček! Tedy pozdější mluvčí prezidenta.   

Chybu omlouval předseda SPOZ Vratislav Mynář, který se měl stát novým hradním kancléřem tím, že se vloudil malý šotek do protokolu, který přinesla Sněmovna. Považoval to za poučení, že co si člověk neudělá sám, to nemá. Mynář také slíbil, že při příští inauguraci si už text z pozice hradního protokolu se svými lidmi pohlídá, aby se taková chyba nikdy nestala. Zároveň Mynář odmítl, že by byl text prezidenta kvůli chybě v písemné verzi protokolu neplatný. Slib totiž platí v okamžiku, kdy ho nový prezident pronese s rukou přiloženou na Ústavě ČR. Následně pak slib ještě stvrdí podáním ruky předsedovi Senátu.

Prezidentování Miloše Zemana začalo chybou a ostudou. Jaký mělo jeho hradní působení průběh a jak končí, to ať si každý zhodnotí sám. Pro mě osobně byl tento poněkud skandální začátek jen předznamenáním toho, co se mělo odehrávat v příštích deseti letech. A co se děje i během posledních hodin, které zbývají do vypršení prezidentského mandátu Miloše Zemana.

Autor je šéfradaktorem Plzeňské Drbny

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Reprofoto ČT - Jiří Valenta, Hrad.cz

Štítky slib prezidenta, Miloš Zeman, prezidentský slib, chyba v textu slibu prezidenta, Jiří Valenta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Winiarczyk

Vtipne je, ze autor kritizuje preklep a sam jich ma v clanku hned nekolik!

Úterý, 14. března 2023, 09:47Odpovědět

Libor Burian

Šefredaktor to psal s rukou s rukou kde ? Poslední odstavec s chybou úřednické mafie na začátku a ostudou s chybou v článku. Obrázek jsme si udělali.

Pátek, 10. března 2023, 10:47Odpovědět

Bohuslav Ponížil

"spoluator redaktor Jiří Ovčáček!" - spoluator je co, kdo?

Středa, 8. března 2023, 10:43Odpovědět

Bohuslav Ponížil

Kdo jinému jámu kope, sám do ní padá....

Středa, 8. března 2023, 10:41Odpovědět

Komasix Amusia

...Slib totiž platí v okamžiku, kdy ho nový prezident pronese "s rukou s rukou" přiloženou na Ústavě ČR.

Úterý, 7. března 2023, 07:55Odpovědět

Jan Šmejkal

Hm, chyby se najdou všude, že? :-D - ......že v deníku Právo byl pod článekm, který informoval.......

Pondělí, 6. března 2023, 18:58Odpovědět

KOMENTÁŘ: Jak jsme kvůli chybě nechali Miloše Zemana podruhé podepsat jeho prezidentský slib  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.