Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V nemocnicích nyní končí více malých dětí kvůli respiračním virózám

V některých nemocnicích muselo být v posledních týdnech přijato více dětí kvůli respiračním virózám. Nápor pociťují i některé lékařské pohotovostní služby. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se zvýšily hospitalizace kojenců především v důsledku takzvané bronchiolitidy, tedy virového zánětu nejmenších průdušek. Pro malé děti může být toto onemocnění nebezpečné. Uvedl to ústav v poslední zprávě o průběhu chřipkové sezony.

Kvůli koronaviru zakáže FN Plzeň od pondělí návštěvy na některých odděleních

Fakultní nemocnice v Plzni reaguje na stále zvyšující se počet případů nákazy koronavirem a od pondělí zakazuje návštěvy na vybraných odděleních. K pátečnímu dni v zařízení pečovali o 19 pacientů s covidem, 13 z nich nemá očkovaní. Nejmladšímu...

Bronchiolitidu podle SZÚ nejčastěji způsobuje virus nazývaný RSV. Podle SZÚ sezona těchto virů začíná v říjnu a vrcholí v prosinci až lednu. Je spojena se začátkem školy a zvýšeným kontaktem dětí v uzavřených prostorech. „Na RSV neexistuje efektivní vakcína, virus se rychle šíří ve školách a domácnostech a je původcem 80 procent případů bronchiolitidy. Infekce zároveň vytváří slabou protilátkovou imunitu, která rychle klesá, proto je možné se nakazit opakovaně v průběhu roku," uvedl ústav.

Onemocnění je nebezpečné především pro děti v prvních měsících života. „Zánět bronchiolů může být pro kojence smrtelný, protože mají přirozeně užší dýchací cesty," napsal SZÚ. RSV virus se šíří kapičkami při kontaktu ruky s nosem nebo okem, účinnou prevencí je podle SZÚ nošení respirátorů a dezinfekce rukou. „Proto zvýšené počty hospitalizovaných kojenců mohou indikovat selhání nedodržování protiepidemických opatření," upozornil ústav. Podle Kateřiny Fabiánové z oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ z informací z klinických pracovišť vyplývá, že s RSV u malých dětí byl velký problém i v předchozích letech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, nemocnice, děti, Státní zdravotní ústav, virus, virové onemocnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V nemocnicích nyní končí více malých dětí kvůli respiračním virózám  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.