Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

První luxusní Škodovka vznikla v Plzni, slavnostně si ji převzal prezident Masaryk

Před 95 lety byl v Plzni po spojení automobilky Laurin&Klement s plzeňskou Škodou vyroben první automobil s logem Škoda. Jednalo se o luxusní limuzínu Škoda Hispano-Suiza, kterou převzal československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Cena této limuzíny byla 280 tisíc korun a prezidentu Masarykovi sloužil vůz až do poloviny roku 1935.

Netypické pojmenování nesl automobil kvůli licenci, kterou pro výrobu limuzíny koupil plzeňský průmyslový koncern v roce 1924 od španělské firmy Hispano-Suiza. Výroba vozů byla zahájena na jaře 1925, celkem jich automobilka do roku 1929 vyrobila sto. Designu vozu se ujaly přední karosárny té doby, mezi nimi i firma Brožík v Plzni.

První vůz slavnostně převzal prezident T.G.Masaryk. Samozřejmě byl tento první kus luxusně vybaven. Především se jednalo o drahé čalounění a obložení z vybraného dřeva. Za nadstandardní výbavu můžeme považovat lampičky, které si údajně Masaryk vyžádal, aby si mohl během dlouhých cest číst.  Poté, co se zdravotních důvodů v prosinci 1935 abdikoval, zůstal vůz v hradních garážích až do března následujícího roku. Pak byl vůz vrácen výrobci a co se s ním stalo pak je záhadou.

Model Hispano-Suiza byl ve své době považován za jedno z nejlepších aut světa. Vůz udivoval nejen technikou odvozenou z leteckých motorů, výkony, zpracováním, luxusní výbavou, ale i detaily a s délkou 4,83 m, šířkou 1,76 m a rozvorem 3,69 m i celkovými rozměry.Podle dostupných údajů se do dneška zachovalo jen několik málo kusů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv společnosti ŠKODA AUTO

Štítky historie, Škoda, Plzeň, Brožík, T.G.Masaryk, Tomáš Garrigue Masaryk, ŠKODA AUTO a.s., limuzína, Laurin & Klement, Škoda Hispano-Suiza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První luxusní Škodovka vznikla v Plzni, slavnostně si ji převzal prezident Masaryk  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.