Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Plzeň zdraží od ledna vodné a stočné o více než deset procent

Plzeň zdraží od ledna vodné a stočné téměř o 12 procent. Cena včetně 15procentního DPH se zvýší na 98,81 Kč/m3. Dosavadní cena vodného a stočného je 88,38 Kč/m3. Metr krychlový pitné vody bude stát občany 60 Kč/m3 a odpadní voda přijde na 38,81 Kč. Od května 2020 se cena po novele zákona sníží o pět procent DPH, takže zdražení pro domácnosti bude od 1. května jen sedmiprocentní, řekl dnes na jednání zastupitelů náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS). Novou cenu dnes ráno schválila rada města.

"Hlavním důvodem nárůstu ceny je zvýšení nájemného za městskou vodohospodářskou infrastrukturu, kterou inkasuje město (nárůst činí na příští rok 50 milionů Kč)," uvedl Šindelář. Tyto peníze město vloží do výstavby vodovodů v Malesicích, Výsluní a dalších, kde jsou velké problémy s úbytkem vody ve studnách. Peníze, které získá městská firma Vodárna Plzeň z nárůstu vodného a stočného, lze podle Šindeláře použít pouze na obnovu sítí. "Zatímco příjem města z vyššího nájemného bude použit právě na výstavbu nové vodohospodářské infrastruktury," řekl.

Podle opozičního zastupitele Pavla Bosáka (Piráti) je v návrhu rozpočtu města na rok 2020 na Malesice a Výsluní jen projekt, nikoli stavba vodohospodářské infrastruktury. Jakmile bude projekt hotový, chtějí podle Šindeláře začít. "Situace u nás je dramatická, vysychá tam jedna studna za druhou," řekl starosta městská části Malesice Aleš Tolar (PRO Plzeň).

Podle starosty centrálního městského obvodu Plzeň 3 Davida Procházky (ANO) je situace na Výsluní stejná jako v Malesicích, a to "dramatická až kritická".

Podle Šindeláře začne stavba vodovodu a kanalizace na Výsluní už příští rok náročnými dopravními stavbami. Jedná se o křižovatku u výjezdu z Výsluní a opravu křižovatky před Tyršovým mostem. Krajská správa silnic pak bude v roce 2021 opravovat silnici na Radobyčice a město tam současně položí vodovodní a kanalizační roury. Stavba bude kvůli velikosti investice rozdělena na etapy. "Celkově spolkne 800 milionů korun až jednu miliardu Kč," uvedl Šindelář. První etapa vodovodu v Malesicích si vyžádá asi 90 milionů.

"To zvýšení cen se mi zdá trochu dost," uvedl opoziční zastupitel Václav Štekl (KSČM). Podle koaličního zastupitele Petra Suchého (TOP 09) je dobře, že inkasované peníze navíc půjdou do nových vodovodů.

Plzeň zvýšila loni cenu vodného a stočného pro letošní rok o inflaci, tedy o 2,6 procenta. Pro rok 2018 se cena vodného i stočného meziročně nezměnila; cena vodného mírně stoupla, naopak stočné drobně zlevnilo.

Stoprocentně městskou společnost Vodárna Plzeň město plně převzalo od ledna 2016. Od francouzské skupiny Veolia tehdy odkoupilo za zhruba 700 milionů korun 98,3 procenta akcií. Vedení města tehdy garantovalo, že transakce nezdraží vodné a stočné pro veřejnost. Mohla se zvýšit maximálně o cenu surové vody a inflaci. "Celé minulé období, od roku 2016, jsme nejen nezdražovali, ale také zlevňovali," dodal Šindelář.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, voda, správa, ceny, 2020, Plzeň, Pavel Šindelář, Malesice, ODS, peníze, VODÁRNA PLZEŇ a.s., Václav Štekl, Aleš Tolar, Petr Suchý, Pavel Bosák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň zdraží od ledna vodné a stočné o více než deset procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.