Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Plzeň bude příští rok hospodařit s rekordními výdaji 8,36 miliardami

Plzeň bude příští rok hospodařit s rekordními rozpočtovými výdaji 8,355 miliardy korun a počítá s příjmy 6,514 miliardy Kč. Schodek 1,841 miliardy korun plně pokryje z fondu rezerv a rozvoje a fondu na spolufinancování dotovaných projektů. Na stavební investice bude mít město rekordní téměř 2,7 miliardy korun, meziročně o téměř 300 milionů Kč více. Novinářům to řekl radní David Šlouf (ODS). Rozpočet dnes schválilo zastupitelstvo. Zásadní protinávrhy nebyly. Pro bylo 36 zastupitelů, devět se zdrželo a nikdo nebyl proti.

"Nejvíce, třetinu výdajů, dáme tradičně do oblasti dopravy, a to 2,448 miliardy korun," uvedl Šlouf. Významnou investicí bude dostavba městského západního okruhu v úseku Křimická - Karlovarská, pro nějž je v rozpočtu plánováno 114 milionů Kč, dokončení nové tramvajové trati na Borská pole (152 milionů Kč), záchytné parkoviště Dobřanská-Kaplířova (47 milionů Kč), rekonstrukce mostu přes Radbuzu v Liticích (44 milionů Kč) a obnova tramvajové trati ve Sladkovského ulici.

Druhou největší výdajovou oblastí je ochrana životního prostředí, voda a vzhled města, kam má příští rok směřovat 836 milionů Kč. Nejvýznamnější bude kanalizace a vodovod v Koterově za 80 milionů Kč, dokončení sběrného dvora Na Bořích za 17 milionů Kč a 232 milionů vyčlenilo město například na stavbu retenční nádrže Vinice, obnovu Roudenského kanalizačního sběrače a odkanalizování Lhoty.

"Na hospodářský rozvoj dá město 775 milionů Kč, tedy deset procent z výdajů," uvedl Šlouf. Největší suma 360 milionů půjde na budování technologického parku DRONET, kde vzniknou kancelářské prostory pro progresivní start-upové firmy, prototypové dílny, konferenční sál, zasedací místnosti a testovací nádrž speciálních dronů do vody.

Do tělovýchovy a zájmové činnosti dá město příští rok 759 milionů Kč. Z toho 219 milionů korun půjde na kompletní přestavbu sportovního areálu Prokopávka, 100 milionů korun na víceúčelovou halu Krašovská, 74 milionů do přestavby dětského bazénu na nové šatny v bazénu Slovany, 41 milionů Kč na revitalizaci tréninkového centra mládežnického fotbalu v Luční ulici.

Do bytové oblasti a kultury dá Plzeň příští rok shodně zhruba po 450 milionech Kč. Město investuje 136 milionů Kč do revitalizace Zátiší, kde vznikne 18 nových domů se 192 byty. Projekt za zhruba 400 milionů korun je rozdělen do tří etap a nabídne kvalitní bydlení pro seniory, handicapované i mladé rodiny. Na bezpečnost půjde 293 milionů a na školství 261 milionů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, hospodářství, správa, rozpočet, 2020, Plzeň, ODS, rekonstrukce, Radbuza, Litice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň bude příští rok hospodařit s rekordními výdaji 8,36 miliardami  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.