Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pozor na srážky se zvěří, v těchto dnech je mimořádně aktivní

Policisté varují řidiče, aby v blízkosti lesa nebo polí dávali pozor na možnou zvěř, která se zde může v nočních a brzkých ranních hodinách pohybovat. V případě, že zahlédnete srnu na silnici, měli byste vypnout dálková světla, zpomalit a pomalu pokračovat v cestě. Pokud střetu již nelze zabránit, rozhodně se nesnažte strhnout volat nebo kličkovat. Možná tím zachráníte zvíře, vy už byste také štěstí mít nemuseli.

V podzimních měsících se zvěř pohybuje podél cest čím dál častěji. Určit přesná místa, kudy se rozhodnou přecházet silnici však nejde. Ke srážkám nejčastěji dochází v lesních úsecích a mezi poli. A to za snížené viditelnosti, večer a brzy ráno.

„V případě, že zahlédnete vysokou zvěř na silnici, vypněte dálková světla, přibrzděte a pomalu pokračujte. Na pozoru ovšem buďte stále. Zvěř se totiž často pohybuje ve větším počtu kusů, proto buďte obezřetní a počítejte raději s dalšími zvířaty. V případě, že střetu již nemůžete zabránit, zkuste zachovat klid. Neměňte směr jízdy. Tímto manévrem může dojít k daleko závažnější havárii. Proto nestrhávejte volant, ani nijak nekličkujte. Schůdnější variantou je do zvířete najet,“ vysvětluje policejní mluvčí Ivana Jelínková.

Pokud zvíře srazíte, stává se majetkem mysliveckého sdružení, které má v místě nehody svoji honitbu. Pokud zvíře naložíte do kufru, dá se to považovat za pytláctví a hrozí nemalé pokuty.

„Policisté doporučují celou událost nahlásit na linku tísňového volání Policie České republiky 158. Operační důstojník vyšle na místo dopravní policisty a kontaktuje hospodáře mysliveckého sdružení, v jehož teritoriu se dopravní nehoda stala. Ten se o zvíře postará a zajistí, aby bylo zvíře bezpečně odklizeno ze silnice,“ dodává Jelínková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ÚAMK

Štítky doprava, nehoda, zvěř, policie, statistika, rada, prevence, pojištění, riziko, Plzeňský kraj, silnice, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor na srážky se zvěří, v těchto dnech je mimořádně aktivní  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.