Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Železné Rudě začne po patnáctiletém úsilí stavba první části průtahu

V šumavské Železné Rudě, největším rekreačním místě Plzeňského kraje, začne v březnu 2020 stavba první části průtahu. Vylepšení části frekventované státní silnice první třídy z Plzně do Německa výrazně zlepší vzhled pohraničního města. Železná Ruda u průtahu, o který usiluje 15 let, buduje náměstí a park. Novinářům to řekl starosta Filip Smola (ČSSD). Všechny tři etapy průtahu, který přijde na zhruba 100 milionů korun, budou do pěti let.

"Stavbu zahájí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nejpozději 1. dubna ... Musí to být hotové do 30. října příštího roku," uvedl. Druhá etapa naváže hned v roce 2021, dokončuje se projekt. Během této zimy získá město pozemek pod Espressem a tuto bývalou cukrárnu, která hyzdí centrum, pak zbourá. "Souhlasy všech majitelů dotčených pozemků máme," uvedl.

Železná Ruda projektuje celé nové náměstí, během letoška provedla dvě menší etapy. "Příští rok hned po konci zimy budeme pokračovat se spodní částí," uvedl Smola. Náklady na kompletní rekonstrukci náměstí odhadl Smola na deset až 20 milionů Kč.

"První část průtahu přijde na 25 milionů, obec zaplatí třetinu. Povede od železničního přejezdu nahoru k řece Řezná, už máme dodavatele," uvedl ředitel plzeňské oblasti ŘSD Zdeněk Kuťák. Půjde o složitou stavbu zhruba půl kilometru silnice. Kromě její úplné rekonstrukce stavbaři vybudují kompletní chodníky, přeložky sítí a osvětlení.

"Už v březnu začneme s bouracími pracemi," řekl provozní náměstek ŘSD Michal Syřínek. Město nyní projednává změnu dopravních opatření, aby mohla být Železná Ruda neprůjezdná v části mezi kolejemi a vietnamskou tržnicí Kryštof. "Město chce dát ještě do země kabely ČEZ," uvedl Syřínek.

ŘSD dále dokončuje projekt pro stavební povolení na druhou nejdelší etapu od kolejí k už hotovému kruhovému objezdu, jejíž součástí bude revitalizace náměstí. "Potrvá dvě stavební sezony. Je tam velký problém v tom, že městské sítě jsou dožilé, podobně vozovka," řekl Syřínek. Poslední etapa průtahu s chodníky povede ven z Rudy směrem ke kempu. "Na to je zatím studie," uvedl. Etapy, které budou stát dohromady asi 100 milionů Kč, na sebe budou navazovat, hotovo bude do pěti let.

Podle Kuťáka se teď ještě buduje na okraji města u bývalé celnice v Alžbětíně nová kruhová křižovatka včetně autobusových zastávek. "Je způli hotová, teď zazimovaná. Čeká se na výměnu mostu přes Svárožnou, který je vzdálený 200 metrů," řekl Syřínek. Jeho přestavba, kterou muselo ŘSD zkoordinovat s Němci, začne na jaře a potrvá včetně nových povrchů jednu sezonu. Vše přijde na 45 milionů Kč.

Autoři | Foto archiv

Štítky ČR, Německo, stavby, silnice, správa, Železná Ruda, Ředitelství silnic a dálnic, ČSSD, Plzeň, Plzeňský kraj, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Železné Rudě začne po patnáctiletém úsilí stavba první části průtahu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.