Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Autobusem se školou bezpečně

Pro přepravu žáků školy nejčastěji využívají autobusy. Měly by však dbát na to, aby vozidla byla vybavena bezpečnostními pásy. Odpovědnost za malé pasažéry mají při cestách do divadel, na lyžařské výcviky, kurzy plavání, exkurze a další školní akce právě školy. Tým silniční bezpečnosti připomíná, proč je důležité bezpečnostní pásy používat, a to nejen v osobních autech. Příští rok uskuteční čtyřicet akcí, které se budou věnovat této problematice.

„Na jedné straně dětem vysvětlujeme, že bezpečnostní pásy zachraňují život. Učíme je, aby se v autech vždycky a správně připoutaly. A na straně druhé pak vyjedou na školní výlet autobusem, kde žádný pás není. Aby takové učení mělo smysl, mělo by být standardem, že školy budou objednávat autobusy s bezpečnostními pásy,“ zdůrazňuje Markéta Novotná, metodik dopravní výchovy Týmu silniční bezpečnosti. „Pokud se stane, že pro žáky přijede vozidlo, které není vybaveno pásy, i když škola objednala autobus s nimi, měl by ředitel rozhodnout (nikoli pedagog), jestli děti do autobusu nastoupí. Musí si však uvědomit, že škola má za žáky odpovědnost a že jejich bezpečnost je na prvním místě,“ dodává Novotná.

Používání zádržných systémů a zejména bezpečnostních pásů ve vozidlech je striktně dáno legislativou

Zájezdové autobusy, které převážejí pouze sedící cestující, musí mít pásy instalovány vždycky. Tato povinnost je v České republice platná od roku 2004. Autobusy určené pro městskou a meziměstskou přepravu takovou povinnost nemají. U některých autobusů bývají pásy jen dvoubodové (tzv. bederní), a to z technických i ekonomických důvodu. Výjimkou je celá první řada sedadel za řidičem, sedadla hned za zadními dveřmi a prostřední sedačka v zadní řadě. Na těchto místech musí být pásy tříbodové, tak jako to je v osobních automobilech. „Dvoubodové pásy nejsou tak bezpečné. Nedrží celé tělo a při nárazu může dojít třeba k úrazu krční páteře. Navíc neumožňují připoutat dětskou autosedačku, což je v dnešní době velký problém,“ upozorňuje Jan Polák z Týmu silniční bezpečnosti.

V minulých týdnech došlo k několika dopravním nehodám autobusů s tragickými následky

Pro autobusy mohou být vzhledem k jejich koncepci a váze rizikovější místa se špatnou kvalitou vozovky, nebo mokré a kluzké silnice, protože snadno dostanou přetáčivý element. Při dodržování zásad používání zádržných systémů mohou být následky dopravních nehod méně závažné.

Dny s dopravní výchovou v Libereckém kraji

Liberecký kraj prostřednictvím Týmu silniční bezpečnosti realizuje ve školách a školkách dopravně bezpečnostní programy. „Reagujeme tak na potřebu doplňovat a rozvíjet dopravní výchovu, která probíhá na dětských dopravních hřištích a ve školách. Na příští rok proto chystáme minimálně 40 akcí pod názvem Dny s dopravní výchovou přímo ve školách. Stěžejně budou zaměřeny na důležitost používání bezpečnostních pásů,“ dodává Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek. Podle něj Liberecký kraj na tyto výchovné programy vyčlení 200 tisíc korun.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky Tým silniční bezpečnosti, dopravní výchova, děti, bezpečnostní pás, Liberecký kraj, Jan Sviták, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Autobusem se školou bezpečně  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.