Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Klienti si na plantáži v říjnu vybrali a označili vánoční stromky, teprve teď se začnou řezat

Ty nejčerstvější vánoční stromky pro své zákazníky začne tento týden připravovat René Calta na své rodinné plantáži v Příšově na Plzeňsku. Stromky si v říjnu přijeli lidé vybírat a mohli si je zarezervovat. A teprve v těchto dnech se budou řezat a připravovat k distribuci. Hitem letošních Vánoc bude korejská jedle vonící po citronech.

„Poslední dva víkendy v říjnu si mohli lidé přijít k nám na plantáž a vybrat si strom podle jejich představ. Každý stromek pak dostal číslo s cedulkou a jménem, kterou si každý přinesl. Tento týden a příští týden začneme takto označené stromky řezat. Na uříznutí jich teď čeká přes stovku,“ uvedl René Calta.

V sortimentu plantáží má rodina pana Calty na výběr kolem 10 tisíc stromků, které se tam pěstují už více než 20 let. „V našem sortimentu naleznete vše od smrku ztepilého, smrku stříbrného "pichláče", borovice lesní, borovice černé, jedle kavkazské "nordmanské" až po zajímavosti, kterou je například jedle korejská. Zákazníci si ovšem mohli cedulkou označit pro rezervaci jen korejské a kavkazské jedle,“ říká majitel plantáže.  

A právě korejská jedle bude alespoň na Plzeňsku největším hitem letošních Vánoc. „Jsme asi jediní, kdo ji tady v okolí má. Ten stromek je výjimečný svojí vůní. Když se k němu přivoní, cítíte nádhernou citronovou vůni,“ říká René Calta. Korejskou jedli pořídí zákazníci podle velikosti za cenu od 300 do 1000 korun. Korejka je ideální stromek do bytu, kde na stromek o Vánocích nezbylo mnoho místa. Stromek je totiž oproti jedli kavkazské užší.

Korejskou jedli si ovšem mohou lidé pořídit jako vhodný strom i do svých zahrad. Nemá jen krásnou vůni. Kořeny korejské jedle jsou jak povrchové, tak hlubinné, nemá kůlovitý kořen. Jehlice jsou krátké, tupé a při pohledu shora zelené až namodralé, zatímco ze spodní strany jsou stříbřité. Stromek roste přirozeně do tvaru pětiúhelníku. A co je důležité, dosahuje maximálně osmimetrové výšky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto René Calta

Štítky plantáž, vánoční stromy, korejská jedle, jedle, Vánoce, Plzeňský kraj, vůně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klienti si na plantáži v říjnu vybrali a označili vánoční stromky, teprve teď se začnou řezat  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.