Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Oblíbená socha koně se dnes po roce vrátí do Kopeckého sadů v Plzni

Na své původní místo v Kopeckého sadech před Měšťanskou Besedu se dnes odpoledne po 15 měsících vrátí oblíbená a populární socha koně sochaře Michala Gabriela. Loni v květnu se socha na čas přestěhovala do sochařského parku v Lucemburku.  

Autor Michal Gabriel sochu koně zapůjčil do Plzně v červnu 2017, kdy se ve městě uskutečnil první mimopražský ročník festivalu Sculpture Line. Po dvou letech sochař využil nabídky, aby své dílo dočasně přestěhoval do Lucemburska, kde v rámci mezinárodní spolupráce vznikl sochařský park pod záštitou festivalu Sculpture Line.

Plzeňané si ale 450 kilogramů vážící bronzovou sochu koně velmi zamilovali. Šlo jednoznačně o nejfotografovanější objekt v Plzni. Díky společnosti Plzeňská teplárenská se teď kůň vrací na své místo. „Naše společnost reagovala na výsledky průzkumu veřejného mínění, z jehož závěrů vyplynulo, že by si opětovnou instalaci přálo 85 procent dotázaných respondentů,“ uvedla za Plzeňskou teplárenskou Petra Siegerová.

Podle výsledků průzkumu by 61,5 procenta Plzeňanů podpořilo veřejnou sbírku na odkoupení sochy, aby mohla trvale zůstat v Plzni. Celkem 72 procent respondentů si myslí, že by bylo vhodné, aby magistrát podpořil odkoupení sochy. Nelze proto vyloučit, že vznikne veřejná sbírka. Z jejího zisku by se pak mohlo částečně financovat odkoupení díla. Cena, za kterou by Plzeň mohla sochu získat je teď v jednání.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky socha koně, návrat sochy, Kopeckého sady, Michal Gabriel, socha, Plzeň, Lucemburk, Měšťanská beseda, Plzeňská teplárenská, Lucembursko, sad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblíbená socha koně se dnes po roce vrátí do Kopeckého sadů v Plzni  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.