Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Z auta nakonec volilo v Plzeňském kraji jen 267 lidí v karanténě

Možnosti volit z auta využilo dnes v Plzeňském kraji pouhých 267 lidí, kteří jsou kvůli koronavirové nákaze v karanténě nebo v izolaci. Volit mohli z auta na speciálních drive-in stanovištích od 7:00 do 15:00. V kraji bylo takových stanovišť sedm, v každém okrese jedno. Nejvíc voličů přijelo do plzeňského areálu DEPO2015, kde hlas vhodilo do urny 138 voličů. Naopak nejmenší zájem měli lidé na Tachovsku, kde hlasovalo na stanovišti ve Stříbře jen osm lidí.

V samotné Plzni žije přes 190 tisíc lidí z více než 590 000 obyvatel Plzeňského kraje. Je to také okres, kde je podle informací krajské hygienické stanice nejvíce aktuálně nakažených lidí s koronavirem. Ze 1481 aktuálních nákaz v kraji jich podle hygieniků připadá 577 na Plzeň - město. Naopak na Tachovsku, které je druhým nejméně lidnatým okresem kraje, je aktuálně 43 nemocných, což je nejméně v kraji.

Volby z auta, byť to byla absolutní novinka, proběhly podle Nového bez problémů. Zájem nebyl takový, aby se tvořily větší fronty. I když například na drive-in stanovišti v Plzni se v jednu chvíli sešlo najednou více aut. Ve většině aut byl více než jeden volič.

V Třemošné, kde se volilo pro okres Plzeň - sever, na dětském dopravním hřišti hlasovalo 36 voličů. Komise pro Klatovsko zaznamenala 28 voličů, na Rokycansku jich hlasovalo 26, z jižního Plzeňska volilo 17 lidí a z Domažlicka 14, řekl Jan Nový z krajského úřadu.

Volební komisi, která se skládá ze tří příslušníků armády a jednoho úředníka, trvalo odbavení déle než ve volebních místnostech, řádově několik minut. Voliči, kteří přijeli, se museli prokázat občanským průkazem a měli také doložit, že jsou v karanténě či v izolaci.

Na krajský úřad se už nahlásily desítky lidí v karanténě nebo v izolaci, kteří nemají auto a nemohli přijet volit dnes. Objednali si, aby volební komise přišla k nim domů. "Doufám, že jich budou desítky, že to nebudou stovky, protože stovky lidí by se nám těžko obsluhovaly," řekl Nový. Kraj má připraveno pro takový případ 14 komisí, které může aktivovat a posílat za voliči po kraji. Zapisovatele, který je zaměstnancem krajského úřadu, doplní stejně jako dnes na drive-in stanovištích, vojáci. Kraj bude muset koordinovat jejich vysílání k zájemcům, kteří se řádně v termínu nahlásí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jihomoravský kraj

Štítky volby, drive-in centra, volby v karanténě, krajské volby, volby z auta, karanténa, Plzeňský kraj, Plzeň, okres Tachov, krajský úřad, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z auta nakonec volilo v Plzeňském kraji jen 267 lidí v karanténě  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.