Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Firma už odvezla mrtvá prasata po požáru vepřína na Rokycansku

Specializovaná firma odvezla veškerý živočišný odpad po požáru vepřína v Kladrubech na Rokycansku, kde v noci na pondělí uhořelo na 400 chovných prasnic a 1400 selat. Dvanáct plných kontejnerů už je v kafilerii v severočeské Mimoni, bylo to velmi rychlé, řekl ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat z Krajské veterinární správy v Plzni Richard Bílý.

Kontejnery s uhořelými zvířaty se začaly plnit a odvážet v úterý odpoledne. Každý měl kapacitu sedm až osm tun. Ke spálení je odvážela firma Asavet z Biřkova na Klatovsku, zpracovatel odpadů živočišného původu. "Spolupráce s chovatelem i (asanační) firmou byla perfektní, součinnost s námi byla maximální. Splnili si svoje povinnosti a nechali si poradit a proběhlo to tak, jak mělo," řekl Bílý.

Pracovníci s ochrannými pomůckami vyklidili z místa i nebezpečný odpad, hlavně eternit s azbestem ze střechy vyhořelé stáje. "Dělala to současně stejná firma, která má povolení také na likvidaci nebezpečného odpadu. Měli tam dost lidí, kteří byli poučeni a i vybaveni, sbírali i malé kousíčky," uvedl veterinář.

Firma Integro a.s. Kladruby, která patří do pražské skupiny Tekro, chce podle Bílého na vyčištěném místě postavit novou halu. V kladrubském areálu je dalších sedm hal se zhruba 10 tisíc prasaty v chovu. Integro je jedním z největších chovatelů prasat na západě Čech. Podle mluvčího krajských hasičů Petra Poncara hasiči zachránili okolní budovy v hodnotě přes 70 milionů korun. V Plzeňském kraji veterináři podle Bílého nikdy podobnou událost neřešili.

Místo požáru, kde od nedělních 23:00 do pondělního odpolene zasahovalo 11 jednotek, hasiči předali majiteli v pondělí vpodvečer. Kromě krajských hasičů a policie tam byli vyšetřovatelé Technického ústavu požární ochrany a Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru. Hasiči i policie odhadli škodu zhruba na 35 milionů Kč. Kvůli události zřídila rokycanská radnice krizový štáb, který pomáhal řešit následky.

Příčinu policie i hasiči stále vyšetřují. Podle informací požár zřejmě zavinila technická závada na elektroinstalaci. Pondělní vyšetřování nezjistilo žádný úmysl. "Žádné urychlovače nebo zdroje hoření pes nenašel," řekl v úterý zdroj z místa neštěstí. Ve vepříně je velký počet světel a elektrické topení. "Příčina se stále šetří," řekla dnes rokycanská policejní mluvčí Hana Kroftová. Událost prověřuje kriminální policie jako obecné ohrožení z nedbalosti ve spolupráci s hasiči.

Autoři | Foto HZS PK

Štítky ČR, požár, chov, firmy, Rokycansko, okres Rokycany, Krajská veterinární správa, Plzeň, policie, Mimoň, Kladruby, ASAVET a.s., okres Klatovy, Biřkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firma už odvezla mrtvá prasata po požáru vepřína na Rokycansku  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.