Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lyžařské areály zákaz provozu do 24. prosince nechápou, čekají obrovské ztráty

Nejméně až do Vánoc by měly zůstat z rozhodnutí vlády zavřené lyžařské areály v Česku. Někteří provozovatelé zimních areálů nechápou, proč zatím nemohou otevřít. Zákaz jim způsobí až milionové ztráty. Lyžování považují z hlediska rizika šíření koronaviru za bezpečné.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek ve Sněmovně řekl, že otevření lyžařských areálů předpokládá za určitých podmínek podobně jako v Rakousku k 24. prosinci. Pravidla by měla schválit v pondělí.

Asociace horských středisek ČR (AHS) stále věří, že se podaří přijmout rozhodnutí o otevření lyžařských areálů od soboty 12. prosince. "Vyjádření pana premiéra jsme zaregistrovali a vnímáme jej. Srovnání s Rakouskem rozhodně není na místě. Rakousko je v boji proti koronaviru několik týdnů pozadu oproti ČR," řekl ředitel AHS Libor Knot. Poukázal na to, že v ČR už mohly otevřít všechny obchody a služby.

„Ne všichni se chtějí hromadit v nákupních domech, na eskalátorech, kde nikdo rozestupy neřeší. Jsou tam všichni ufunění, zpocení. To je v pořádku? Zatímco resort má dalších 12 dní minus, to je vyloženě sprostota," uvedl marketingový manažer horského resortu Sněžník v Dolní Moravě na Orlickoústecku Tomáš Drápal. V areálu mohou mít lidé třeba desetkrát víc místa kolem sebe než v obchodech a budou na čerstvém vzduchu, podotkl.

Podle mluvčí areálu na Klínovci v Krušných horách Hany Hoffmannové bylo neopodstatněné už rozhodnutí o zákazu do 12. prosince. Zpochybnila smysl sladění data spuštění vleků s Rakouskem. "V Rakousku je v této chvíli tvrdý lockdown a kromě lyžování se zatím nemluví o otevření žádných dalších vnitřních, natož venkovních sportovišť," řekla. "Další věcí je to, že v Rakousku jsou nastaveny kompenzace tržeb, což v našem případě zřejmě nehrozí," dodala.

Provozovatelé zimních středisek mohli díky chladnějšímu počasí začít vyrábět umělý sníh a některé areály už mají zčásti nebo úplně připravené sjezdovky. Provoz Klínovce stojí podle Hoffmannové denně statisíce korun, kvůli prodlužovanému uzavření tedy areál může přijít o miliony. Musí také splácet investiční úvěry.

Na konečný verdikt vlády si chtějí počkat provozovatelé největšího šumavského střediska Ski&Bike Špičák. „Vyjádříme se, až bude vše oficiální včetně vyjasnění podmínek provozu,“ informoval mluvčí areálu Karel Samec.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky lyžování, skiareály, koronavirus, uzavřené lyžařské areály, lyžařské středisko, Rakousko, Česko, Vánoce, Andrej Babiš, ANO 2011, Poslanecká sněmovna ČR, Klínovec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžařské areály zákaz provozu do 24. prosince nechápou, čekají obrovské ztráty  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.