Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ministerstvo vydalo novou verzi aplikace eRouška. Data jsou anonymní, aplikace varuje uživatele, kteří se setkali s nakaženou osobou

Nová funkční verze aplikace eRouška, která uživatele upozorní na možný kontakt s infikovaným, pro všechny typy telefonů je funkční od pátku. Ministerstvo zdravotnictví zdůrazňuje, že nejde o sledování nebo sběr dat o občanech. Data v aplikaci jsou anonymní, upozorňují uživatele na skutečnost, že mohl být v kontaktu s nakaženou osobou.

Anonymní varování uživatele přes Bluetooth

Aplikace má být pomocným nástrojem systému chytré karantény spolu se vzpomínkovými mapami a linkou 1221. Novou verzi aplikace slibovala vláda spustit počátkem září. První verzi aplikace si od jara stáhlo přes čtvrt milionu lidí.

Nová verze aplikace už nebude pomáhat s trasováním kontaktů, ale bude sloužit k anonymnímu varování uživatele, že se mohl setkat s nakaženým člověkem. Oproti předchůdci má také spolehlivě fungovat i na mobilech od Apple.

Aplikace používá Bluetooth LE a Apple/Google protokol pro rozpoznání blízkosti zařízení s nainstalovanou eRouškou. Zaznamenává, s jakými jinými telefony přišel mobil do kontaktu, neukládá osobní údaje, zaznamenává pouze čas, blízkost a anonymní identifikátor.

Nová eRouška funguje tak, že pokud je člověk pozitivně testovaný, dostane od hygieniků unikátní kód, který po zadání do aplikace umožní rozeslání varování na všechna zařízení, která telefon ve své blízkosti zaznamenal.

Lidé dostanou varování, že se vyskytovali v blízkosti nakaženého, a návod, jak mají postupovat dále. Nebudou ale znát identitu nakaženého. O setkání s nakaženým se díky aplikaci dozvědí i lidé, které hygiena není schopna pomocí trasování najít.

Aplikace běží na pozadí a uživatel může využívat všechny funkce mobilu, jen by měl mít zapnuté Bluetooth.

Podobné aplikace jsou i v dalších zemích

Česko je součástí mezinárodního projektu Go Live, kde je v současnosti 11 zemí, ve kterých by měla začít na podzim aplikace fungovat.

Aplikace, které pomáhají s vyhledáváním potenciálně nakažených osob, fungují již od jarních měsíců v několika evropských zemích. V Německu byla v polovině června spuštěna aplikace Corona-Warn-App využívající technologii firem Apple a Google ukládající příslušná data bezpečně na zařízení a zaručující vysokou ochranu osobních údajů. Za první tři týdny od spuštění si ji stáhlo na 15 milionů Němců. Na stejné bázi funguje i aplikace spuštěná v létě ve Slovinsku, na technologickém standardu vyvinutém firmami Google a Apple pracují i aplikace v Itálii, Chorvatsku, Irsku, Dánsku, Rakousku, Lotyšsku či Polsku.

Ve Španělsku byla spuštěna aplikace Radar Covid využívající technologii Bluetooth, která je určena jak pro mobilní telefony s operačním systémem android, tak pro přístroje firmy Apple. Francie spustila vládní aplikaci StopCovid, která ukládá data na centrální servery, obdobná aplikace je i v Maďarsku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky eRouška, aplikace, koronavirus, ministerstvo zdravotnictví, trasování, Apple, Google, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Itálie, Německo, Francie, Španělsko, Polsko, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo vydalo novou verzi aplikace eRouška. Data jsou anonymní, aplikace varuje uživatele, kteří se setkali s nakaženou osobou  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.